10. lokakuuta 2014

Focaccia

Teen usein juhliin ja tarjottavaksi focaccia leipää, valmistan sen edellisenä päivänä kylmäleivontana jääkaappiin, koska juhlapäivinä riittää tekemistä ilman että tarvitsee sotkea käsiä taikinaan :) Kylmäleivonnassa kaikki ainekset sekoitetaan kylmään veteen ja leivottava laitetaan jääkaappiin yön yli kohoamaan. Juhlissa olen saanut usein kommentteja siitä, miten saan leivästä maukkaan. Juju taitaakin piileä juuri siinä, että leivon sen kylmäleivontana. Tein testin ja kokeilin molempia versioita, pakko todeta, että tällä tavoin focacciasta tuli huomattavasti maukkaampaa. Tämä ei tietysti sovi leivontaan hetken mielijohteesta, koska täytyy odottaa seuraavaan päivään. 

Tässä linkki on normaalisti tehtyyn Focacciaan, ohje on aivan sama (hiivan määrä vain pienempi), mutta ero on leivontatyylissä ja  maukkaammassa lopputuloksessa :) Katso linkistä myös vinkit kuinka maustaa Focacciaa erilaisin tavoin.


Focaccia kylmäleivontana

3 1/2dl vettä
20g hiivaa
1tl suolaa
1rkl hunajaa
n.7dl puolikarkeita vehnäjauhoja
3/4dl rypsiöljyä

Päälle: oliiviöjyä, sormisuolaa ja rosmariinia


Sekoita hiiva, suola ja hunaja kylmään veteen. Vaivaa jauhoja hiljalleen joukkoon. Lisää loppuvaiheessa öljy ja lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta eikä enää tartu reunoihin.
Laita reunalliseen vuokaan (pyöreään tai suorakaiteen muotoiseen vuokaan, myös
korkeampi reunainen uunipeltikin käy). Laita pohjalle oliiviöljyä. 
(Näin focaccia ei tartu vuokaan ja oliiviöljy antaa makua). 
Voit laittaa vuoan päälle myös leivinpaperin, mutta laita oliiviöljyä silti leivinpaperin päälle.
Leivo taikinasta pyöreä pallo, laita se vuoan päälle. Taputtele/levitä taikinapalloa hieman. 
Laita liina vuoan päälle ja focaccia jääkaappiin yön yli. 
Ota focaccia seuraavana päivänä huoneenlämpöön varttia ennen paistoa. Painele sormilla taikinaan kuoppia, ripottele oliiviöljyä, sormisuolaa ja rosmariinia päälle. 
Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

-HouseWife

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti